احتمالا برای شما پیش آمده که با حضور در حرمین اهل بیت، غرق در هنرهای اصیل ایرانی بر روی ضریح و دیوارها می شوید که زیبایی چشم نوازی پدید آورده اند. در میان دیوارهای آبی لاجوردی، هنر زیبای میناسازی در رو به روی چشم های شما نمایان می شوند که با طراحی آیات قرآن، آرامش بی نظیری در وجودتان القا می کنند. شاید با سوالی روبه رو شوید که میناکاری چیست؟ به قطعه هنری زیبا، که با رنگ آبی فیروزه ای و لاجوردی شناخته می شود و قبل از پخته شدن در کوره، نقش های جذابی روی آن طراحی می شود، میناسازی می گویند. هنر میناگری، در دو گونه مختلف نقاشی و سیمی تولید می شود که در ساخت انواع تندیس میناکاری، ظروف و لوح های تقدیر به کار می رود.
آشنایی با هنر میناکاری، شکوهمند ترین صنایع دستی ایرانی
میناکاری، یکی از قدیمی ترین صنایع دستی می باشد که با عنوان هایی چون میناسازی و میناگری شناخته می شود. مینا در لغت به معنای آسمان آبی می باشد و در اصطلاح به مینا، قطعه فلزی یا سفالی گفته می شود که چون ظرف های متنوعی شکل گرفته، لعاب می خورد و قبل از پخته شدن در کوره روی آن نقاشی اسلیمی کشیده می شود. میناسازی، از ترکیب هنرمندانه خاک و آتش و مهارت بی نظیر استاد میناساز با رنگ های پخته شده با مواد معدنی شکل می گیرد. امروزه این هنر بر روی مس کاربرد بالاتری دارد ولی می توان روی سفال، نقره و طلا نیز هنر میناکاری را طراحی کرد. پیشینه هنر میناگری، متعلق به ایران باستان می باشد و اصفهان مرکز تولید میناکاری ایران به شمار می رود. این هنر اصیل و جذاب ایرانی را می توانید بر روی ظروف مختلفی نظیر قاب عکس، زیورآلات، گلدان و بشقاب، در و پنجره حرم اهل بیت، اشیا تزئینی کوچک مشاهده کنید. البته هنر میناسازی در ترکیب با سایر هنرهایی نظیر جواهرسازی، مینیاتور و خاتم کاری انجام می شود. رنگ های جذاب مختلفی در هنر میناسازی به کار می رود که می توان به قرمز، زرد، طلایی، مشکی و فیروزه ای اشاره کرد که رنگ های آبی فیروزه ای و لاجوردی طرفداران بسیاری در این هنر به یادماندنی دارند.
انواع مختلف هنر میناکاری
هنر میناگری، از جنبه روش تولید به دو دسته تقسیم می شود:
- مینای نقاشی
- مینای خانه بندی
مینای نقاشی روی شی
در این روش، نقش های مینا بر روی یک لعاب شفاف، شکل جذابی به خود می گیرند. مراحل مینای نقاشی به شرح زیر می باشد:
- ابتدا استاد هنرمند، طرح مورد نظر خود را انتخاب و شی را بر اساس همان طرح می سازد.
- سپس شی را لعاب کاری می کند که این عمل سه الی چهار بار باید انجام شود.
- حال نقاشی روی جسم سفید رنگ لعاب کاری شده کشیده می شود.
- دوباره شی به کوره با دمای 850 تا 900 درجه برگردانده شده تا پخته شود و رنگ ها به شکل دلخواه درآیند.
مینای خانه بندی یا سیمی
شیوه ای قدیمی که با نام مینای سیمی شناخته می شود، مینای خانه بندی گفته می شود که از مفتول های بسیار نازک استفاده می شود. مراحل کار در این روش عبارت اند از:
- مفتول ها را به شکل مورد نظر ایجاد می کنند و به وسیله چسب روی قطعه کار قرار داده و با یک لعاب شیشه ای آن را پوشش می دهند.
- حال در داخل کوره با دمای حدود 1000 درجه قرار می دهند تا مفتول ها به قطعه کار جوش بخورند.
- سپس رنگ های پودری مخصوص میناکاری را بر روی سطح کار پخش می کنند.
- دوباره در داخل کوره با حرارت 1000 درجه به مدت 3 دقیقه قرار می دهند.
مینای سیاه، نوعی از مینای خانه بندی محسوب می شود که به مینای صائبین نیز شناخته می شود.
کاربرد هنر فخیم میناگری
میناکاری چیست؟ هنر زیبای میناگری، تداعی هنر اصیل ایرانی می باشد که کاربردهای بسیاری در میان مردمان این خطه دارد که در زیر به آن می پردازیم.
لوح تقدیر بشقاب میناکاری
اگر به دنبال اثری جذاب و هنری برای تقدیم به پرسنل وظیفه شناس خود می باشید، لوح تقدیر بشقاب میناکاری شده بهترین گزینه می باشد. این گونه لوح ها، در انواع مختلفی وجود دارند که می توانید متناسب با سلیقه خود خریداری کنید. برای مثال در یک نمونه لوح تقدیر به همراه بشقاب میناکاری شده و سفال، متن تقدیر و تشکر در کنار بشقاب میناگری شده قرار می گیرد که به عنوان یک تزئینی بسیار زیبا بر روی میز کارمندان به شمار می رود.
ضریح و پنجره ها در اماکن متبرکه
با نگاهی دقیق به حرم اهل بیت متوجه هنر ظریف میناسازی بر روی پنجره ها، درب ها و ضریح ها می شوید که به همراه آینه کاری و خاتم کاری جلوه بی نظیری پدید آورده اند. یکی از برجسته ترین کاربردها، حکاکی آیات قرآن با هنر زیبای میناکاری بر روی درب های چوبی می باشد که در حرم های امامزادگان مشاهده می کنید.
تندیس جذاب میناکاری
از هدایای زیبا و اصیل ایرانی که در مراسم های فرهنگی و هنری برای گرامی داشت آثار هنری هنرمندان به کار می رود، تندیس های میناکاری شده می باشد. از متریال های چوب، فلز و بشقاب های میناسازی در ساخت این تندیس ها به کار می رود.
ظروف دکوراتیو میناگری شده
یکی از اکسسوری های جذاب و زیبا در منازل، ظروف میناسازی شده می باشد که همراه با یک دکوراسیون اصیل ایرانی، زیبایی چشم نوازی در منزل شما ایجاد می کنند. از انواع ظروف میناسازی شده می توان به قاب های عکس، گلدان، کاسه و بشقاب اشاره کرد که با هنر خاتم کاری، طلاکاری، جواهرسازی و مینیاتور تلفیق می شوند.
کلام آخر
یکی از هنرهای شکوهمند و قدیمی ایرانی، هنر زیبای میناگری می باشد که زیبایی بسیار چشم نوازی دارد. حال هنر میناکاری چیست؟ ظرف های لعابکاری شده که عموما از جنس مس یا سفال می باشند، قبل از پخته شدن در کوره نقش های زیبایی روی آن ها طراحی می شوند که میناگری می گویند. هنر زیبای میناسازی، کاربردهای مختلفی دارد که می توان به انواع لوح تقدیرهای میناسازی شده، ضریح و پنجره های میناگری شده اهل بیت اشاره کرد. اگر به دنبال مجموعه ای می باشید که از این هنر زیبای ایرانی در ساخت انواع لوح تقدیر و تندیس استفاده می کند، ثامن تندیس بهترین گزینه می باشد. این گروه تولیدی، محصولات ارزشمندی همچون انواع لوح تقدیر، تندیس، تابلوهای نفیس و … را با کیفیت بسیار خوب به بازار عرضه می کند.
سوالات متداول
هنر میناگری چیست؟
طراحی نقش های زیبا، بر روی ظروف لعابی سفالی یا مسی را میناکاری می گویند.
از میناکاری در ساخت چه محصولاتی استفاده می شود؟
از میناکاری در ساخت تابلوهای زیبای هنری، ضریح و پنجره های بقا متبرکه و انواع لوح تقدیر به کار می رود.